Hande ÇANAK
RESTORATÖR


Restitüsyon
Restitüsyon araştırması ,sonradan değişime uğramış,kısmen yada tamamen yok olmuş ve eklenmiş öğe veya bölümlerin tespit edilmesi sürecinde ,yapıların ilk tasarımlarındaki ya da belirli bir tarihteki durumlarını göstermek amacıyla, yapıdan gelen izler , karşılaştırmalı çalışmalar,yayınlar,daha önce hazırlanan rölöveler, eski fotoğraflar, hava fotoğrafları, haritalar, gezginlerin notlarında yer alan gözlemler gibi yazılı ve görsel belgelerden yararlanılarak hazırlanan çizim ve raporları kapsamaktadır.
Bilimsel açıdan gerçekleştrilmesi zorunlu olan restitüsyon çalışmaları , bir eserin özgün tasarımını açıklamak, tarihi süreçte yapıdaki değişiklikleri irdelemek açısından önemli görülmektedir. İncelenen tarihi yapı birden fazla onarım geçirmişse, bu evrelere ait izler, veriler değerlendirilerek, ilk tasarım ve onu izleyen dönemler 1. dönem restitüsyon çalışması , 2. dönem restitüsyon çalışması şeklinde adlandırılır.
Yapı hakkında, konum , yapı sınır ve gabari gibi özgün durumu tanımlamaya veri oluşturacak temel bilgilerin sağlanmaması durumunda , restitüsyon araştırmasındaki önerilerin restorasyon projesi için veri olarak kullanılmaması gerekir. Faydalanılan veriler, mimari öğelerin varlığı, konumu, formu, malzemesi, boyut ve detayının bilinirlik derecesi ve bu konuda yararlanılan kaynaklara göre farklı güvenilirlik dereceleri ile tanımlanarak analiz paftalarında gösterilmelidir.